Stans Smit

Stans Smit

Wie.
Stans Smit, fysiotherapeut
Focus: Fascie-rek-technieken en Oncologische revalidatie

Revalideren is een proces. Het kost tijd. Maar het is mijn passie om juist patiënten met chronische aandoeningen door dit proces te begeleiden. Natuurlijk met mijn technische kennis en specialistische ervaring op dit gebied, maar bovenal met liefde voor het vak samen een band opbouwen die ervoor zorgt dat we stap voor stap in beweging komen… letterlijk.

Fysioteam Breda.
Met onze liefde voor het vak zorgen we ervoor dat jij als patiënt altijd de beste zorg krijgt. Kennis, kunde en ervaring uit de praktijk met een persoonlijke benadering.

Sinds 1983 ben ik werkzaam als fysiotherapeute. Aanvankelijk heb ik 13 jaar gewerkt als algemeen fysiotherapeute in Amsterdam-Zuid-Oost. Hierna volgde een pauze van 12 jaar, waarin ik mijn 4 kinderen geholpen heb groot en volwassen te worden. In 2008 ben ik, terug in mijn vak, mij gaan specialiseren in de oedeemtherapie.

Oedeem is een ophoping van lymfevocht (zwelling) in het weefsel  na bijvoorbeeld een operatie, verstuiking of ongeval. De  afvoer van de lymfe is hierdoor verstoord geraakt.  Bij manuele lymfdrainage wordt het lymfoedeem verminderd, door met een rustige en zachte massagetechniek het lymfesysteem te stimuleren. Hierdoor kan er meer opgehoopt vocht afgevoerd worden en zal het oedeem afnemen. Tijdens de behandeling kan het nodig zijn om lymftaping en/of compressietherapie, zoals zwachtelen en het aanmeten van een steunkous, toe te passen om het behaalde resultaat te verbeteren en te behouden. De meeste patienten die ik zie zijn oncologische patienten bij wie de lymfeklieren uit de oksel of de lies zijn verwijderd.

Door de operatieve ingrepen ontstaat er veel littekenweefsel en meestal ook bestralings-schade. Dit leidt, met name in de oksel, vaak tot verklevingen en een strak gevoel met bewegingsbeperkingen van de schouder. Veel vrouwen hebben dit geaccepteerd als overblijfsel van hun behandeling.  Dit hoeft niet!!    Na het volgen van een aantal cursussen (Fascie-rek-technieken) heb ik vele vrouwen weer hun volledige bewegingsvrijheid in de schouder terug kunnen geven, ook het nare en pijnlijke gevoel in de oksel kan duidelijk verminderen. De nek-schouderklachten die hierbij vaak voorkomen, behoren vaak ook tot het verleden. Als U hierover informatie wilt: neem vooral contact op!

Door mijn werk als oedeemtherapeut, kom ik veel in contact met oncologische patiënten. Omdat ik hen optimaal wil kunnen begeleiden , heb ik de opleiding Medische oncologie + Fysiotherapie en de opleiding Oncologische revalidatie gedaan. Fysieke training is onmisbaar voor een zo goed mogelijk herstel bij of na kanker. Dit betekent dat mensen tijdens (Chemo!) of na hun behandelingen van de kanker  bij ons kunnen werken aan hun fysieke behoud of herstel van krachten.  Ik vind het erg belangrijk om het behandel- en trainingsdoel samen te bepalen met de patiënt, rekening houdend met zijn of haar specifieke vragen. Een individuele aanpak, waarbij de patiënt ook leert hoe hij of zij zelf actief mee kan helpen aan de behandeling, het voorkomen of verergeren van lymfoedeem. Om goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en om bij te dragen aan de juiste protocollen heb ik mij aangesloten bij Fyneon: het Fysiotherapie Netwerk bij Oncologie.

BIG registratie nummer: 79909453004

×