Ervaringen

Oedeemfysiotherapie

Oedeem, een abnormale ophoping van vocht en een zichtbare zwelling, kan een belemmering zijn in het normaal functioneren in uw dagelijks leven. Het vocht hoopt zich op doordat er een storing zit in het lymfesysteem. Dit systeem is te vergelijken met de bloedsomloop, maar dan met name in de huid. Er bevinden zich lymfeknopen op essentiële punten, zoals in de oksel en de lies. Wanneer deze knopen zijn aangedaan, of zijn verwijderd, is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Het lymfevocht dat door het lichaam circuleert stagneert voor de knopen en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling. Oedeemtherapie richt zich op het verminderen van het vocht- of zwellingprobleem.

Twee soorten lymfe oedeem

Primair oedeem

Dit is een aangeboren vorm. De klachten kunnen zich uiten door abnormaal oedeem in de ledematen. Er ontstaat oedeem ter hoogte van de enkels en voeten, en dit vooral ’s nachts en bij warm weer.

Secundair oedeem 

Deze vorm wordt veroorzaakt door een obstructie als gevolg van:

Een chirurgische ingreep.  De lymfebanen of knopen zijn doorgesneden/weggenomen. Dit is bijvoorbeeld het geval indien uit       voorzorg bij mamma amputatie de lymfeklieren verwijderd worden of bij een cosmetische ingreep, waarna preventief of na de  operatie lymfedrainage kan worden voorgeschreven

Kanker

Bestraling

De behandeling

Deze bestaat uit manuele lymfedrainage, een soort massage om de vochtafvoer te bevorderen. Er wordt ook compressietherapie gegeven in de vorm van zwachtelen. In een later, stabiel stadium, kan er een steunkous worden aangemeten. Ook krijgt u leefregels en adviezen mee naar huis. 

Design In One | Realisatie Young-dogs