MT Methode Utrecht

Manuele therapie Methode Utrecht

Bij Fysioteam Breda werken we o.a. met de methode volgens de Utrechtse School (SMTU). Hierbij wordt niet “gekraakt”.

De behandeling bestaat uit het passief uitvoeren van bewegingen in een zo groot mogelijke keten van gewrichten van wervelkolom, schouder- en bekkengordel, armen en benen en kenmerkt zich door de zachte wijze waarop in deze gewrichten driedimensionaal wordt bewogen (met deze druk zou een eierschaal niet mogen breken).

Er wordt niet alleen behandeld in het gebied waar u last van heeft. Sterker nog, u moet er juist van uit gaan dat verstoringen elders in het lichaam de oorzaak zijn van uw klachten in het gebied waar u de pijn ervaart! U wordt als het ware ‘gereset’.

De behandeling

Na de behandeling is het effect meteen merkbaar (meer bewegingsvrijheid en afname/verdwijning van pijn), maar kunt u ook last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn of een dag meer last. Deze reacties zijn normaal en snel van voorbijgaande aard.

Er wordt maximaal 3 tot 6x behandeld. Indien na 2 of 3 behandelingen geen effect of verbetering te bemerken is wordt de behandeling gestopt.

Voor wie welke klachten is deze vorm van manuele therapie geschikt?

In principe kan iedereen, van (top)sporter tot werknemer achter zijn bureau, in aanmerking komen voor behandeling. Maar door het zachte karakter van de behandeling is deze methode ook zeer geschikt om een kind, de hoogzwangere vrouw met rug- en bekkenklachten en de persoon op hogere leeftijd effectief te behandelen. Of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen, moet blijken uit de intake en onderzoek die de manueel therapeut afneemt bij u.

Voorbeelden die bijzonder goed reageren op de behandeling:

  • Rug- en nekklachten, wel of niet met aanwezigheid van hernia, ischias of whiplash;
  • Rug- en bekkenklachten bij zwangerschap;
  • M. Bechterew;
  • Hoofdpijn en duizeligheidsklachten;
  • Gevolgen van arthrose;
  • Schouder- (tennis)elleboog- en polsklachten;
  • Heup- / liesklachten;
  • Knie- / enkel- en voetklachten (bijv. hielspoor, achillespeesklachten, arthrotische verschijnselen in voet).
×