Oedeem therapie

Oedeem therapie

Oedeem (uitspraak ‘eudeem’) is een opeenhoping van vocht in weefsel buiten de cellen, leidend tot een zwelling zonder toename van het aantal cellen. Bekende vormen van oedeem zijn de zwelling van de huid bij een reactie op een muggenbeet of brandnetelsteek en het oedeem van de onderbenen dat vele oorzaken kan hebben.

LYMFATISCH STELSEL
Lymfe of lymfevloeistof is een kleurloze lichaamsvloeistof die door een apart vatenstelsel stroomt: het lymfatisch stelsel. Lymfe bestaat uit weefselvocht. In lymfe bevinden zich ook enkele witte bloedcellen (waaronder specifiek de lymfocyten) en lymfe wordt door lymfeklieren gefilterd, daarom is het een belangrijk onderdeel van het afweerstelsel van het lichaam. Vrijwel alle gewervelde dieren hebben lymfe in hun lichaam.

LYMFOEDEEM
Lymfoedeem of lymphoedema betekent dat zich te veel lymfevocht op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld in het been, ophoopt. Het is een van de mogelijke vormen van oedeem. Het wordt lymfoedeem genoemd als de oorzaak in de lymfe gelegen is. Het is te beschouwen een verstoord evenwicht tussen de productie en de afvoer van lymfe. Lymfoedeem is vaak het gevolg van het weghalen van lymfeklieren. Dit komt vaak voor bij de behandeling van kanker, zoals bijvoorbeeld na borstamputatie en na bestralingen.

BEHANDELING
Om lymfoedeem te voorkomen is het belangrijk oedeem in een vroeg stadium te behandelen.

ZWACHTELEN
Manuele lymfedrainage: speciale massagetechniek, bedoeld om de lymfeafvoer te bevorderen.
Er bestaan tapes, die de lymfeafvoer zouden stimuleren.
Therapeutische elastische kousen (steunkousen).

MANUELE LYMFEDRAINAGE
Manuele lymfe drainage (MLD) is een massagetechniek die het lymfestelsel activeert. Het doel van deze massage is dit uiterst essentiële afvoersysteem te zuiveren en te regenereren om zo het menselijk lichaam te versterken. In tegenstelling tot veel andere vormen van massage bestaat manuele lymfe drainage uit een lichte aanraking van de huid en de direct daaronder liggende weefsels. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. Manuele lymfe drainage voelt weliswaar zacht aan, maar het effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen is groot.

×